fbpx

Fotoåldrande

Vad är fotoåldrande?

Credit: Canadian Dermatology Association
 Photoaging är för tidigt åldrande av huden som orsakas av upprepad exponering för ultraviolett (UV) främst från solen, men också från artificiella UV-källor. «Photo» härstammar det grekiska ordet «fosfor» som betyder «ljus». Därför åldrande av huden som orsakas av ljus. Photoaging skiljer sig från kronologiskt åldrande, eftersom de skadliga effekterna av UV-strålar från solen (eller artificiella solbrännekompositioner källor) förändra den normala huden strukturer.

Tidiga tecken på fotoåldrande inkluderar:

 • uppkomsten av rynkor runt ögon och mun och panna rynkor
 • ådernät på näsan, kinderna och halsen
 • olika pigmentfläckar, såsom fräknar, sol lentigines (kallas åldersfläckar eller levern, även om de inte är relaterade till levern), och en ojämn hudfärg.
 • en allmän förlust av hudfärg i solexponerade områden
 • läppar sträckte börjar förlora lite «färg och fyllighet
 • med ytterligare kontinuerlig solexponering under en period av år, rynkor runt ögonen och munnen ökning av antalet och bli djupa veck, panna rynkor som i och syns när de inte rynkar
 • huden är seg och bottnar
 • sol lentigines (lever- eller åldersfläckar) visas på områden såsom ansikte och händer.
 • trasiga blodkärl på näsan och kinderna är ofta synlig
 • läpparna dras, blek och mager, och förlora en del definition. Det kan vara av skalan.
 • hud på solexponerade platser kan blåmärken lättare
 • rött, grov fjällande fläckar som kallas aktinisk (sol-relaterade) keratoser kan visas. Dessa kan vara pre-cancerous och kräva behandling av detta skäl.

Eftersom hudens åldrande beror på foto kontra normalt åldrande? På solexponerade hud, upp till 90% av hudens åldrande beror på de skadliga effekterna av solen. Jämför huden på ett område sällan utsätts för solljus med det på ansiktet för att se skillnaden i tonen, färg och konsistens. Det naturliga åldrandet beror på tiden och genetik, och är oföränderligt. Däremot kan fotoåldrande undvikas med goda vanor solskydds.

UV-strålar och hud

Huden kan reparera många av de mutationer orsakade av UV-strålar, men om skadan är för stor, kan de påverkade cellerna dör. Alternativt hudskador ofta inte repar perfekt och mutationer inträffat. Detta resulterar i en för tidigt åldrande, bildandet av aktinisk keratos eller pre-cancerösa och cancer i huden.

Som UV-strålningen tränger in i huden:UVB penetrerar epidermis eller det yttre lagret av huden. Det skadar DNA i detta skikt och orsakar andra förändringar i hudcellerna. Detta i slutändan kan leda till tecken på fotoåldrande. Med tiden kan precancers och hudtumörer utvecklas.

UVA-strålar samtidigt skada huden, tränger den djupt in i huden till dermis. UVA inte bara skadar de epidermala celler, även skadar kollagen och elastin, som utgör strukturen i dermis och hålla huden elastisk. Blodkärl kan också skadas.

Var gör fotoåldring visas?

photoaging visas på kroppsdelar som folk ser hela tiden — i ansiktet, nacken och ryggen av händer. Dessa områden får ofta en hel del solexponering. Hos kvinnor är halsen annat område där photoaging är allmänt sett. Läppar kan också visa tecken på kraftig solskador. Photoaging kan ses på andra delar av kroppen som utsätts för solljus, såsom armar, ben och axlar.

Hur mycket solexponering behövs för att orsaka fotoåldrande?

Detta beror egentligen på personen och typ av hud du har. Exponering för solen under årens lopp utan att skydda huden kan leda till synliga tecken på fotoåldrande (3).

Din hudtyp och mängden solexponering utan skydd du får kommer att avgöra din risk. Personer med ljus hy och blont eller rött hår hud som vanligtvis brinner med solexponering löper störst risk. De som tillbringar mycket tid i solen genom arbete eller fritid utomhus också falla i högriskgruppen. Mörkare flådda människor visar färre tecken på fotoåldrande, även om huden kan bli fläckiga och det kan finnas några rynkor.

Photoaging kan ses hos patienter som börjar i tonåringar och de i tjugoårsåldern . Med hjälp av tekniken för UV-ljus, epidermal pigment överskott områden (som sett, mörka fläckar freckle-liknande) som ligger precis under hudens yta avslöjas.

Hur kan jag förhindra fotoåldrande?

Det bästa sättet att undvika photoaging är att ha en bra solskyddssystemet. Eftersom solskador är kumulativa, det är aldrig för sent att börja!

BOKA TID
gdpr-image
Vi använder cookies för att få webbsidan att fungera, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan.
Read more